אנחנו נמצאים באחת הסיטואציות הקשות ביותר שידעה המדינה, זאת לאחר חודשים ארוכים של התפלשות בביצה פוליטית; חוסר הוודאות עצום, סוכנויות דירוג האשראי מאיימות, שיעורי ההיוון עלו ועקום התשואות בארה"ב מעלה חשש מפני מיתון; עכשיו יותר מתמיד חשוב שהנהלת החברה תהיה חלק בלתי נפרד מהליך הערכת השווי
לקראת הדוחות הכספיים לשנת 2023, החברות כבר עמלות על הכנת תחזית תזרימי המזומנים הנדרשת לבחינת ירידת ערך המוניטין של פעילויות שנרכשו בעבר, כאשר ברקע אחת השנים הקשות ביותר שעברו על המשק המקומי, עם שלל אירועים קיצוניים שהשפעתם על שווי החברות הינה שלילית. האירוע הקשה מכולם החל ב-7 לאוקטובר והוביל את מדינת ישראל להכריז על מלחמת חרבות ברזל, אשר תוצאותיה והשלכותיה עדיין רחוקים מלהיות ברורים, זאת לאחר חודשים ארוכים של התפלשות המשק המקומי בביצה פוליטית על רקע הרפורמה המשפטית שהוציאה המונים לרחובות. אירועים אלו הובילו את סוכנויות דירוג האשראי הבינלאומיות לבחון את הורדת דירוג האשראי של ישראל, כאשר הסביבה המאקרו עולמית מאתגרת אף היא, לנוכח המשך עליית הריבית הצפויה להגדיל את שיעורי ההיוון, ועקום התשואות בארה"ב אשר התהפך באוקטובר אשתקד ונותר הפוך למשך התקופה הארוכה בהיסטוריה.
היפוך עקום התשואות מהווה אינדיקטור למיתון אשר יקשה לבסס שיפור מהותי חזוי בתוצאות העסקיות עבור השנים הקרובות, כזה שיוכל לקזז את ההשפעות האמורות. עקום התשואות הינו גרף המייצג את תשואות אגרות החוב לפרקי זמן שונים, כאשר במהלך עסקים נורמטיבי, ככל שמועד פירעון האג"ח הינו מאוחר יותר כך עולה התשואה שלה. היפוך עקום התשואות, כלומר מצב בו תשואת האג"ח לטווח קצר גבוהה מתשואת האג"ח לטווח הארוך, נחשב חריג ותועד בעבר לרוב בתקופות שקדמו למיתון.
האם ניתן לדחות את בדיקת ה- Impairment לזמן יותר נוח?
כללי החשבונאות הגדירו כי עבור נכסים בלתי מוחשיים בעלי אורך חיים בלתי מוגדר יש לבצע בחינת ירידת ערך מידי שנה, כאשר בדיקת ירידת הערך יכולה להתבצע בכל מועד במהלך השנה, כל עוד היא מתבצעת באותו מועד בכל שנה. עם זאת, יש לבצע בדיקת ירידת ערך בתדירות גבוהה יותר במידה וחל אירוע או שינוי בנסיבות שעלולים להפחית את שווי הפעילות.
לצורך הערכה אם התקיים סימן כלשהו המצביע על ירידת ערך הוגדר כי יש לבחון, בין היתר, האם חלו או צפויים לחול שינויים משמעותיים בעלי השפעה שלילית על כל מה שקשור לתחום הפעילות. בנוסף, יש לבחון האם חלה עליית ריבית או עליית תשואות אשר סביר להניח כי ישפיעו על שיעור ההיוון, ועבור חברות ציבוריות, יש לבחון האם שווי השוק של הנכס נמוך מערכו בספרים.
המשק הישראלי סובל מתחילת השנה מביצועי חסר עם פער תשואות של כ-40% בין מדד ת"א 125 למדד הנאסד"ק האמריקאי, זאת לאחר חודשים של התפלשות בביצה הפוליטית אליה הובילה אותנו סוגיית הרפורמה במערכת המשפט, פער שהעמיק אף יותר לנוכח מלחמת חרבות ברזל אשר טלטלה את שוק ההון המקומי והגדילה עוד יותר את חוסר הוודאות בה פעלו החברות הישראליות ממילא. אמנם בראיה היסטורית מצבי לחימה הינם לרוב בעלי השפעה זניחה על שווי החברות בטווח הארוך, אולם רמת חוסר הוודאות חסרת התקדים בה שרוי המשק המקומי, משמעה עלייה בפרמיית הסיכון הספציפי של החברות בישראל. בנוסף לזאת, במהלך שנת 2023 המשיכה מגמת עליית הריבית בארה"ב, עם עלייה נוספת של 1% עד כה, כאשר בספטמבר אותת הבנק הפדרלי בארה"ב שייתכן כי נראה עליית ריבית נוספת השנה.
אם כן, למרות שניתן להיאחז באופטימיות זהירה לגבי ההשפעות ארוכות הטווח של האירועים חסרי התקדים בישראל, הרי שהתעלמות מסממני ירידת הערך המשתמעים מחוסר הוודאות הנוכחית, מעליית הריבית בארה"ב ובהתאמה, עליית שיעורי ההיוון, תהיה קשה מאד להצדקה ולהגנה מול גופי הביקורת השונים.
הערכת שווי מהימנה המבוססת על תחזיות הנהלת החברה
חברת S Cube הינה חברת הערכות השווי הגדולה ביותר בתחום הטכנולוגיה בישראל המבצעת כ-650 הערכות שווי בשנה. עם זאת, למרות הניסיון רב השנים של החברה בביצוע הערכות שווי בכלל, עבודות PPA ובדיקות Impairment בפרט מזה כ-14 שנים, אנחנו עדיין מאמינים שאין מי שמכיר את החברות טוב יותר מהיזמים עצמם ומאנשי הכספים שמלווים אותם.
על כן, תחזיות תזרימי המזומנים המשמשות כבסיס לקביעת שווי הפעילויות המוערכות בעבודותינו, אינן מוכתבות על ידינו, אלא מבוססות על נתוני שוק נורמטיביים ועל הערכות הנהלת החברות תוך שיתוף פעולה הדוק ומלא עם החברות.
כמובן שצוות האנליסטים המנוסה של החברה מייעץ, מדריך ומכוון את הנהלת החברה בבניית וביסוס התחזיות, באופן אשר עולה בקנה אחד עם תוצאות העבר של הפעילות, עם שיעורי הרווחיות הנורמטיביים המקובלים בענף ועם הסביבה המאקרו-כלכלית הנוכחית והצפויה, כך שהערכות השווי, אשר בין היתר מקובלות על ידי משרדי רואי החשבון הגדולים (The Big Four), הינן ברות הגנה, הגיוניות ובשורה התחתונה מציגות שווי סביר.
במצב המאתגר הנוכחי, חשוב אפילו יותר מאשר בעבר, שהנהלת החברה תהיה חלק בלתי נפרד מהליך הערכת השווי. S Cube עומדת לרשותכם לצורך בדיקת ה-Impairment המתבקשת עבור הדוחות הכספיים לשנת 2023. לפרטים נוספים, ניתן ליצור קשר עם info@s-cube.co.il
הכותב הינו גידי שלום בנדור, מנכ"ל ומייסד S Cube מבית IBI Capital, מעריכת השווי הגדולה ביותר של חברות היי-טק בישראל.
האמור במאמר זה מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואין לראות בו מידע שלם ו/או ממצה של כל ההיבטים הכרוכים בבדיקת ה-Impairment. האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי, פיננסי, מיסויי, כלכלי או תחליף לייעוץ מקצועי ופרסונאלי כלשהו. חברת S-CUBE ו/או קבוצת אי.בי.אי ו/או מי מחברות הקבוצה לא תהיה אחראית לכל אבדן או נזק אשר יגרמו לצד ג' כלשהו בשל הסתמכות על המידע הנ"ל.