הערכת שווי השפעות שנת 2024 על הדוחות הכספיים

השנה החולפת הייתה מאתגרת במיוחד עבור המשק הישראלי והצפי הינו להכבדה תקציבית נוספת בעתיד הנראה לעין; למנהלי הכספים צפויה משימה לא פשוטה בכל הנוגע להכנת הדוחות הכספיים, כאשר ברקע, המלחמה הארוכה ביותר שעברה המדינה, עם השלכות מאקרו-כלכליות ארוכות טווח; מהיכן מתחילים, ואיך מעריכים את שווי ההשפעות הצפויות?

לקראת הדוחות הכספיים לשנת 2024, החברות כבר עמלות על הכנת תחזית תזרימי המזומנים הנדרשת לבחינת ירידת ערך המוניטין של פעילויות שנרכשו בעבר, כאשר ברקע, המלחמה הארוכה ביותר שעברה על המשק המקומי, עם השלכות מאקרו-כלכליות אשר צפויות ללוות אותנו בטווח הארוך. ענף הטכנולוגיה העולמי עדיין נמצא בתקופה קשה ביחס לשנים קודמות, וענף הטכנולוגיה הישראלי באופן ספציפי סובל גם מהשלכות מלחמת חרבות ברזל על המשק המקומי, כאשר חלק מנושאי המשרה נמצאים בשירות מילואים מתמשך, והצפי לעתיד הנראה לעין הינו שמירה על נוכחות מוגברת של הצבא בגבולות המדינה, כאשר ברקע תכניות להרחבת גיוס החובה. כתוצאה מכך, חברות הטכנולוגיה בישראל צמצמו את תכניות הצמיחה שלהן, חלקן אף הקפיאו גיוסי עובדים ובהתאמה סקטור הטכנולוגיה המקומי עובר שינויים מהותיים.

לנוכח הלחימה והמציאות הגיאופוליטית הנוכחית, לפני כחודש הורידו סוכנויות דירוג האשראי הגדולות בעולם – S&P ומודי'ס, את דירוג האשראי של ישראל לרמה של A ו-Baa1 בהתאמה. מדובר בהורדה של שתי דרגות תוך פחות משנה מבחינת הדירוג של S&P והורדה של שלוש דרגות על ידי מודי'ס. בסוכנויות האשראי נימקו את הורדת הדירוג האחרונה בהחרפת העימות עם חיזבאללה, שלהערכתם עשוי להפוך לאינטנסיבי וממושך בסבירות גבוהה ועל רקע הגידול המשמעותי בסיכונים הגיאופוליטיים והביטחוניים בישראל[1]. כל זאת, עוד לפני מתקפת הטילים האיראנית ותגובת הנגד הישראלית מחודש אוקטובר.

האם ניתן לדחות את בדיקת ה- Impairment לזמן יותר נוח?

כללי החשבונאות מגדירים, כי עבור נכסים בלתי מוחשיים בעלי אורך חיים בלתי מוגדר יש לבצע בחינת ירידת ערך מידי שנה, כאשר בדיקת ירידת הערך יכולה להתבצע בכל מועד במהלך השנה, כל עוד היא מתבצעת באותו מועד בכל שנה. עם זאת, יש לבצע בדיקת ירידת ערך בתדירות גבוהה יותר במידה וחל אירוע או שינוי בנסיבות שעלולים להפחית את שווי הפעילות[2].

לצורך הערכה אם התקיים סימן כלשהו המצביע על ירידת ערך יש לבחון, בין היתר, האם חלו או צפויים לחול שינויים משמעותיים בעלי השפעה שלילית על כל מה שקשור לתחום הפעילות. בנוסף, יש לבחון האם חלה עליית ריבית או עליית תשואות אשר סביר להניח כי ישפיעו על שיעור ההיוון, ועבור חברות ציבוריות, יש לבחון האם שווי השוק של הנכס נמוך מערכו בספרים.

למרות הפסימיות של סוכנויות דירוג האשראי, המשק הישראלי סובל מתחילת השנה מביצועי חסר קלים יחסית, עם פער תשואות של כ-8% בלבד בין מדד ת"א 125 למדד הנאסד"ק האמריקאי, כאשר שניהם נמצאים ברמת שיא. צריך לזכור שבראיה היסטורית, מצבי לחימה הינם לרוב בעלי השפעה זניחה על שווי החברות בטווח הארוך, אולם רמת חוסר הוודאות חסרת התקדים בה שרוי המשק המקומי כיום, משמעה עלייה בפרמיית הסיכון הספציפי של החברות בישראל ובהתאמה, שיעורי ההיוון עשויים לעלות. אם כן, למרות שניתן להיאחז באופטימיות זהירה לגבי ההשפעות ארוכות הטווח של האירועים חסרי התקדים בישראל, הרי שהתעלמות מסממני ירידת הערך המשתמעים מחוסר הוודאות הנוכחית תהיה קשה להצדקה ולהגנה מול גופי הביקורת השונים.

נדרשת הערכת שווי? אין מי שמכיר את החברות טוב יותר מהיזמים

חברת S Cube הינה חברת הערכות השווי הגדולה ביותר בתחום הטכנולוגיה בישראל המבצעת כ-650 הערכות שווי בשנה. עם זאת, למרות הניסיון רב השנים של החברה בביצוע הערכות שווי בכלל, עבודות PPA ובדיקות Impairment בפרט מזה כ-17 שנים, אנחנו עדיין מאמינים שאין מי שמכיר את החברות טוב יותר מהיזמים עצמם ומאנשי הכספים שמלווים אותם. על כן, תחזיות תזרימי המזומנים המשמשות כבסיס לקביעת שווי הפעילויות המוערכות בעבודותינו, אינן מוכתבות על ידינו, אלא מבוססות על נתוני שוק נורמטיביים ועל הערכות הנהלת החברות תוך שיתוף פעולה הדוק ומלא עם החברות.

צוות האנליסטים המנוסה שלנו מייעץ, מדריך ומכוון את הנהלת החברה בבניית וביסוס התחזיות, באופן אשר עולה בקנה אחד עם תוצאות העבר של הפעילות, עם שיעורי הרווחיות הנורמטיביים המקובלים בענף ועם הסביבה המאקרו-כלכלית הנוכחית והצפויה, כך שהערכות השווי, אשר בין היתר מקובלות על ידי משרדי רואי החשבון הגדולים (The Big Four), להערכתנו הינן בנות הגנה, הגיוניות ובשורה התחתונה משקפות שווי סביר בהתאם להנחות העבודה והמידע שעמד לרשותנו במועד ביצוע ההערכה.

[1] Israel Long-Term Ratings Lowered To 'A' From 'A+' On Heightened Security Risk; Outlook Negative

Moody's Ratings downgrades Israel's ratings to Baa1, maintains negative outlook

[2] תקן חשבונאות בינלאומי 36, ירידת ערך נכסים

האמור במאמר זה מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי ו/או מידע שלם וממצה של כל ההיבטים המצוינים בו ואין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות. האמור אינו מהווה "ייעוץ השקעות" ו/או "שיווק השקעות" כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף להנ"ל ו/או תחליף לייעוץ משפטי, פיננסי, מיסויי, כלכלי או ייעוץ מקצועי ופרסונאלי כלשהו. חברת S-CUBE ו/או קבוצת אי.בי.אי ו/או מי מחברות הקבוצה לא תהיה אחראית כלפי כל אדם ו/או תאגיד ו/או צד ג' לכל אבדן או נזק אשר עלול להיגרם בשל הסתמכות ו/או שימוש במידע הנ"ל.